Hagenør
Tag på vandretur i den skønne natur ved Hagenør og oplev områdets særlige kystlandskab.
På vandretur ved Hagenør
Lad din næste vandretur gå til det fantastiske naturområde Hagenør syd for Fredericia. Hagenør er kendt for sin unikke natur, sit mangfoldige dyreliv og for sin spændende historie, der kan spores helt tilbage til Stenalderen.
I områdets findes en afmærket vandrerute på 4 km som både tager dig gennem skov, eng og langs stranden. Vandreruten, som er markeret med gult, starter og slutter parkeringspladsen ved Hagenørvej og går gennem kuperet terræn med fantastisk udsigt over Lillebælt.
Den gule rute tager dig forbi alt det bedste Hagenør har at byde på, og er turen for lang, har den afmærkede rute enkelte stikveje undervejs, så turen kan forkortes.
Følg den gule vandrerute og vis hensyn
Det meste af naturområdet ved Hagenør er privatejet. Vis derfor hensyn til områdets beboere og privatlivets fred ved kun at benytte den gule, afmærkede rute, når du udforsker området. Tak!
Fredet landskab med unik natur
Hagenør er særligt kendt for sit unikke, fredede kystlandskab. Kysten ved Hagenør består af brede klinter, som er formet af tidlig istid og som gemmer på jordlag og aflejringer, som er op til 18 millioner år gamle. Kystlandskabet er derfor fredet og udnævnt til nationalt geologisk interesseområde.
Langs stranden kan du være heldig at finde flinteredskaber fra Stenalderen, ligesom området også er kendt for at være særlig godt til fossiljagt.
Udover kystområdet er Hagenør også hjemsted for en bred vifte af anden varieret natur: Skovbryn langs kysten, løvskov med ellemoser, strandeng, skoveng og overdrev.
Oplev det rige dyreliv ved Hagenør
Med Hagenørs varierede natur kommer også et rigt dyreliv.
I området kan du opleve et væld af forskellige fuglearter, som halemajse, sortmajse, stor flagspætte, grønspætte, forskellige andefugle for blot at nævne et lille udpluk. Der er sågar blevet registeret over 60 forskellige fuglearter på én dag i området. Langs de stejle klinker kan du opleve digesvaler, som bygger reder ind i skrænterne, og i det lave vand holder hejrer og andre vadefugle til.
Når du går langs kysten kan du kigge efter den lille hval marsvinet, som lever i Lillebælt. Lillebælt har verdens tætteste bestand af marsvin, så du kan sagtens være heldig at spotte et par stykker, på din tur.
Området Hagenør er en del af Naturpark Lillebælt. Læs mere om Naturparken her!
Fiskeplads ved Hagenør
Tæt på Hagenørs parkeringsplads finder du en fin fiskeplads.
Hagenør: Et naturområde med spændende historie
Områdets kulturhistorie går mange år tilbage og der findes stadig tydelige spor fra fortiden. Ældst er Hagenør Slotsbanke, hvor der i sin tid stod en kongeborg (Hønborg). Det er denne slotsbanke, som har givet området sit navn. Du kan stadig se resten af slotsbanken i landskabet. Det var bl.a. her Christian II opholdt sig, da adelen og Sverige gjorde oprør mod kongen i 1523. Slottet blev ødelagt under Grevens Fejde (1534-36) og blev aldrig siden genopført.
Undervejs på ruten ses også de gamle restaurerede gårde Hagenør- og Vindmøllegård.
I knap hundrede år fra 1880’erne til 1960’erne lå der et teglværk i området. Den meget lerholdige jord i området gav gode betingelser for fremstilling af tegl. De to små søer ved det tidligere teglværk er gamle lergrave.