Kastellet og Krudtmagasinet
I dag hvor Kastellet kun består af græsflader og græsklædte volde, er det svært at forestille sig det liv, der tidligere har rørt sig her. Indtil fæstningens nedlæggelse var der 15 større og mindre bygninger som anvendtes til værksteder og depoter m.m. I dag er eneste bevarede bygning krudtmagasinet fra 1857. Denne bygning rummede, sammen med det bevarede krudttårn nord for kastellet, fæstningens krudtlager.
Et kastel er en fæstning i fæstningen. Et sted man kunne trække sig tilbage til og yde et sidste henholdende forsvar og eventuelt undslippe ad søvejen. Kastellets kanoner havde i øvrigt også samme funktion som Kronborgs, nemlig at få skibe til at betale Strømtold, som blev opkrævet i samme periode som Øresundstolden.
Under belejringen i 1849 fra maj til 6. juli blev kastellet benyttet som tilflugtssted for den del af byens befolkning, som ikke var flygtet til Fyn.
I 1864 var fæstning og kastel igen kampklar, og modstod en måneds belejring og beskydning, men under påvirkning af nederlaget på Dybbøl besluttede regeringen at opgive fæstningen uden yderligere kamp.
I den nordlige del af Kastellet er der i dag indrettet en friluftsscene, som danner også ramme om udendørs koncerter og andre events. Der er plads til 6000 koncertgæster i Kastellet. I sommeren 2018 spillede Kim Larsen og Kjukken en stort anlagt koncert i Fredericias grønne udendørs venue - det blev et af Kim Larsens sidste koncerter.
Selve krudtmagasinet er renoveret i 1998 og bruges nu til lejlighedsvise udstillinger.